Tämä oli presidentin viesti uudelle hallitukselleen, joka kokoontui ensimmäistä kertaa torstain hallitusuudistuksen jälkeen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron pyysi perjantaina hallitustaan ​​ottamaan oppia äskettäisistä mellakoista, jotka aiheuttivat teini-ikäisen poliisin ampuminen Nanterressa tai uhkaavat syvät erimielisyydet Ranskassa.

17-vuotiaan Nahel M.:n murha tieliikennepysähdyksen aikana viime kuussa aiheutti mielenosoituksia, mellakoita ja ryöstelyä, ja monet syyttivät hallitusta siitä, että se on antanut institutionaalisen rasismin kulttuurin levitä poliisivoimissa.

Puhuessaan hallituksen kokouksessa päivää hallituksen uudelleenjärjestelyn jälkeen Macron sanoi, että mellakat korostivat “kansakunnan pirstoutumisen, syvän jakautumisen riskiä”.

“Auktoriteettia ja kunnioitusta tarvitaan”, Macron sanoi ministereille.

“Meidän on otettava opiksi tapahtuneesta ja annettava järkeviä vastauksia”, hän sanoi.

Tämä tehtävä “muovaa” hallituksen työtä kesätauon jälkeen, Macron sanoi.

Voimakkain kaupunkiväkivalta sitten vuoden 2005 herätti keskustelua laista ja järjestyksestä, maahanmuutosta, rasismista ja poliisin julmuudesta.

Torstain hallitusuudistusta on tulkittu laajalti Macronin signaalina siirtyä eteenpäin useista kriiseistä hänen viime vuoden uudelleenvalintansa jälkeen, mikä sisälsi myös laajan protestin Ranskan eläkeiän nostamisesta.

Uudelleenjärjestely oli laajuudeltaan rajoitettu, ja pääministeri Elisabeth Borne pysyi tehtävässään.

Tämä valinta heijasti Macronin toivetta “jatkuvuudesta ja tehokkuudesta”.

Macron kertoi myös hallituksen kokouksessa, että Ranskan oli saatava taloutensa takaisin vakaalle pohjalle sen jälkeen, kun raskaat menot talouden tukemiseksi COVID-19-pandemian aikana ja kotitalouksien energiatuet aiheuttivat jyrkän alijäämän ja velan kasvun.

“Kesän jälkeen meidän on valmisteltava maata tavallaan julkisen talouden vaativiin puitteisiin ja järjestykseen”, Macron sanoi.

Hänen mukaansa tämä antaisi Ranskalle mahdollisuuden aloittaa velkojen takaisinmaksu, alentaa veroja edelleen ja mahdollistaa “alijäämämme järkevän hallinnan”.

Macronin suosio on alkanut toipua sen jälkeen, kun hän kärsi lähes ennätyslaskun huhtikuussa, kun 5. heinäkuuta tehdyssä kyselyssä vain 31 % vastaajista sanoi suhtautuvansa häneen myönteisesti.