Ranskan presidentti Emmanuel Macron väittää, että mielenosoittajat käyttävät Snapchatia, TikTokia ja Telegramia väkivaltaisten tapahtumien kuvaamiseen ja laittomien kokoontumisten järjestämiseen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskusteli mahdollisuudesta kieltää pääsy tiettyihin sosiaalisen median ominaisuuksiin tapaamisessa paikallisten pormestareiden kanssa väkivaltaisia ​​mielenosoituksia kokeneissa kaupungeissa.

Macron kertoi noin 300 paikalliselle johtajalle, että “meidän on pohdittava sosiaalisen median käyttöä nuorimpien keskuudessa [and] kielloista, jotka meidän on asetettava”, eräiden ranskalaisten ja kansainvälisten tiedotusvälineiden näkemässä videossa.

“Kun asiat riistäytyvät käsistä, ehkä sinun on asetettava itsesi sellaiseen asemaan, että voit säädellä tai leikata niitä”, Macron lisäsi.

Hallituksen tiedottaja Olivier Véran on kuitenkin yrittänyt tällä välin vakuuttaa yleisölle, että se sisältäisi vain “toiminnallisia jäädytyksiä”.

“Teillä on esimerkiksi tietyillä alustoilla geolocation-toiminnot, joiden avulla nuoret voivat tavata tietyissä paikoissa… [while discussing] kuinka sytytetään tulipalo jne.

“Nämä ovat kehotuksia vihan järjestämiseen julkisessa tilassa, ja siellä sinulla on oikeus keskeyttää [social media features]”, sanoi Véran raportissaan ministerineuvostolle.

Macron ja muut väittävät, että mielenosoittajat käyttävät Snapchatia, TikTokia ja Telegramia – kaikkia sosiaalisen median alustoja, joilla on rajoitettu sisällönvalvontatoiminto – väkivaltaisten tapahtumien kuvaamiseen ja viranomaisten mukaan laittomien kokoontumisten järjestämiseen.

Presidenttiä lähellä oleva lähde kertoi AFP:lle, että Macron ei kannattanut “yleistä sähkökatkoksia” vaan pikemminkin “mahdollisuutta keskeyttää sosiaalinen media tilapäisesti tarpeen mukaan”.

Kommentit herättivät monien kriitikkojen vihan, mukaan lukien Ranskan kansalliskokouksen Les Républicains -ryhmän puheenjohtaja Olivier Marleix, joka sanoi Twitterissä olevansa “erittäin huono maku”.

La France Insoumise -ryhmän kansanedustaja Mathilde Panot vertasi Macronia Pohjois-Korean diktaattoriin sanoen “OK Kim Jong Un”.

Kun joudutaan kohtaamaan laajalle levinneitä sosiaalisen median johtamia mielenosoituksia – kuten Manner-Kiinassa Hongkongin mielenosoitusten aikana – maat, joissa digitaalisten oikeuksien suoja on rajoitettu, ovat käynnistäneet sosiaalisen median sähkökatkoksia.

Ranskan digitaalisesta siirtymisestä vastaava ministeri Jean-Noël Barrot ehdotti tiistai-iltana senaatille työryhmän perustamista käsittelemään mellakoiden varalta toimenpiteitä, jotka voitaisiin sisällyttää Internetin “turvaamista” koskevaan lakiehdotukseen.