Festival d’Avignon on alkanut Ranskassa tuoden kuukauden mittaiset teatterijuhlat keskiaikaiseen kaupunkipaikkaansa.

Palais des Papesin, 1300-luvun linnan, jossa asui kuusi paavia, kauniilla sisäpihalla, aivan eteläranskalaisen Avignonin kaupungin sydämessä, teatterifestivaali järjestetään tänä vuonna 77. kerran.

Festivaali avautuu tänään ja kestää 25. heinäkuuta, ja uusi johtaja Tiago Rodrigues lupaa tehostettuja turvatoimia Ranskaa kuluneen viikon aikana riehuneiden mellakoiden jälkeen.

Mellakat Ranskassa ovat jatkuneet sen jälkeen, kun 17-vuotiaan Nahel Merzoukin poliisi murhasi Nanterressa 27. kesäkuuta. Festivaali tekee yhteistyötä kansallisten ja kunnallisten poliisivoimien kanssa vahvistettujen liikkuvien joukkojen luomiseksi, turvatoimia jalankulkualueille, satunnaisia ​​henkilöllisyystarkastuksia julkisiin tiloihin sekä jalankulkijoiden ja maastopyöräpartioita.

Ilmassa otetaan käyttöön häirintäjärjestelmä valvomaan Avignonin droonien ylilentokieltoa, ja droonien avulla voidaan valvoa suurimpia kokoontumisia.

Mitä festivaalilta odottaa?

The itse festivaali on aina upea showcase teatteriteoksia joissakin Ranskan viehättävimmistä ympäristöistä. Festival d’Avignonilla on sekä In- että Out-festivaali. In-festivaali järjestetään itse Paavin palatsissa, kun taas Out-festivaali tarjoaa esityksiä eri puolilla kaupunkia teatterikouluista Avignonin kaduille. Tämän vuoden Off-festivaaleilla esiintyy lähes 1200 yritystä 140 tapahtumapaikalla.

Rodriguezin ensimmäistä kertaa festivaalijohtajana hän on päättänyt avata tapahtuman kahdella esityksellä: “Welfare” ja “GROOVE”.

‘GROOVE’ aloittaa festivaalin ranskalaisen hiphopin pioneerin Bintou Dembélén kolmen tunnin tanssilla, musiikilla ja valoshowlla.

Myöhemmin illalla Welfare on sovitettu Oscar-voittajan Frederick Wisemanin vuoden 1973 dokumentista, jonka on kirjoittanut Julie Deliquet, joka on toinen ohjaaja, joka on esittänyt näytelmän Palais des Papesin Cour d’honneurissa Ariane Mnouchkinen jälkeen. Se seuraa kodittomien, valtiottomien, työttömien ja yksinhuoltajaäitien ryhmän elämää korostaakseen hyvinvointivaltion epäoikeudenmukaisuutta.

“Se on teatterifestivaali, joka ei ole sokea maailman epäoikeudenmukaisuuksille”, sanoo Rodrigues, joka kutsuu suuren osan uusista kasvoista, joista osa esiintyy ensimmäistä kertaa Ranskassa.

Hän on päättänyt kutsua jokaiseen painokseen yhden kielen, ja tänä vuonna englanti on valokeilassa “vastauksena Brexitiin”.

”Silloin, kun valleita rakennetaan erottamaan meidät brittiystävistämme, meidän on rakennettava siltoja. Se on eräänlaista kulttuuridiplomatiaa”, hän sanoo ja huomauttaa, että vuosien poissaolon jälkeen Edinburgh Festivalin johto on valmis löytämään ranskalaista luomusta.

Esityksen täytyy jatkua

Tämän vuoden festivaalin järjestäminen ei ole ollut ongelmatonta Rodriguesille. Portugalilainen johtaja kohtasi yhden festivaalin suuremman esityksen perumisen kuukautta ennen avajaisia.

Puolalaisen teatterintekijän Krystian Lupan “Les Emigrants” peruttiin sen jälkeen, kun Lupaa syytettiin loukkaavasta käytöksestä yhteenotoissa teknisen miehistön kanssa.

Koska festivaali voi saada 300 000 euron taloudellisen tappion, kun se yrittää täyttää Opéra Grand Avignonin 700-paikkaisen auditorion, Rodrigues on asettanut tilalle oman näytelmänsä.

“Minulla oli kuusi unetonta päivää yrittäessäni pelastaa esityksen, mutta lopulta se oli mahdotonta”, Rodrigues selittää. En voinut pyytää taiteilijoita, varsinkaan nousevia, korvaamaan esitystä viime hetkellä Opéra Grand Avignonissa. Se olisi ollut valtava riski ja erittäin vastuutonta.”

Toinen festivaalia vaivannut aihe oli rakkaan tapahtumapaikan paluu. Carrière de Boulbonia käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1985 Peter Brookin “Mahabharata” -elokuvaan ja viimeisen kerran vuonna 2016.

Se palaa esitykseen Philippe Quesnen “Le Jardin des délices”, joka on saanut inspiraationsa Jérôme Boschin maalauksesta.

Paikan entisöintiin oli budjetoitu 250 000 euroa, mutta viime kesän tulipalojen jälkeen alueella kustannuksiin lisättiin 350 000 euroa, jotta paloturvallisuus olisi riittävä.