Pitäisikö Ranskan Bastille-päivän juhlat ja ilotulitus perua vai ei? Dilemma joillekin kaupunginjohtajille, jotka kohtaavat kaupunkiväkivallan ja tulipalojen vaaran.

Kaksi viikkoa Ranskaa ravisteleneiden mellakoiden jälkeen jotkut pormestarit ovat päättäneet luopua 14. heinäkuuta juhliin liittyvistä perinteisistä palloista ja ilotulituksista.

Montargis, 15 000 asukkaan kaupunki Keski-Val de Loiren alueella, oli yksi pahimmin kärsineistä väkivallasta, joka seurasi 17-vuotiaan Nahelin kuolemaa, jonka poliisi tappoi kesäkuun lopussa.

Sen pormestari on yksi monista eri puolilla maata, jotka päättivät keskeyttää kansallisten juhlapyhien viettämisen tänä vuonna.

“Stigmata on vielä liian tuore ihmisten mielissä ja seinillä, jotta voisi ajatella juhlimista, sanoi Benoît Digeon.

“Kaksi rakennusta tuhoutui, 80 kauppiasta kärsi pahoin, ikkunat rikottiin, kauppoja ryöstettiin ja kauhistuttava mellakointikohtaus”, hän sanoi.

Heinäkuun 13. päivän illaksi suunniteltujen juhlien sijaan hän sanoi, että siellä järjestetään seremonia, jossa “palkitaan palomiehiä ja poliiseja”, jotka olivat mellakoiden aikana etulinjassa. Ilotulitus on siirretty jouluun.

Poikkeukselliset turvallisuusjärjestelyt

Pariisin lähellä sijaitseva Bures-sur-Yvette ei kärsinyt samoja vahinkoja. Kaupungin pormestari päätti jatkaa juhlia lisääntyneessä turvassa.

“Meistä näytti siltä, ​​että rauha oli palannut riittävästi, jotta pystyimme järjestämään sen oikeissa olosuhteissa”, sanoi pormestari Jean-François Vigier.

Hallitus on lähettänyt koko maahan poikkeukselliset turvallisuusjoukot tälle ajanjaksolle. Torstai-illasta lauantaiaamuun on mobilisoitu noin 45 000 poliisia ja santarmia, eliittiyksikköä ja panssaroitua ajoneuvoa.

Ilotulitus peruttiin kuivuuden vuoksi

Kaupunkiväkivallan lisäksi myös kuivuus vaikutti joidenkin kaupunginjohtajien päätökseen keskeyttää juhlat. Jotkut kunnat, kuten Strasbourg, Nîmes ja Perpignan, päättivät peruuttaa perinteiset ilotulitusnäytökset.

“Viranomaiset halusivat varmistaa, että ilotulitteita ei pidetä viheralueiden lähellä, jotka todennäköisesti syttyisivät tuleen”, sanoi Jean-François Vigier, Association des Maires de Francen hallituksen jäsen.

Tästä huolimatta ilotulitteita järjestetään edelleen eri puolilla maata.

“On oltava erittäin pätevä syy olla järjestämättä tätä erittäin symbolista tapahtumaa. Se on Ranskan tasavallan perusta”, hän sanoi.