Seitsemän museon yli 30 vuotta sitten ostamaa teosta voitaisiin palauttaa Italiaan heti ensi syksynä.

Yli puoli tusinaa Louvren Campana-galleriassa esillä olevaa varastettua esinettä on nyt määrä palata alkuperämaahansa ennen vuoden loppua.

Ohjaaja Louvre Pariisin museo ja Italian viranomaiset ovat tehneet sopimuksen varastettujen esineiden palauttamisesta sen jälkeen, kun tutkimuksessa havaittiin, että niitä ei ole hankittu laillisesti.

Vuosina 1982-1998 museo osti esineet yksityisiltä keräilijöiltä, ​​joiden tutkijat uskovat nyt saaneensa ne laittomin keinoin.

Seitsemästä kappaleesta merkittävin on etruskien maljakko, joka on peräisin 5. vuosisadalta eaa. Taiteilijaa on kutsuttu “Berliinimaalariksi”, mutta taiteilijan tarkka henkilöllisyys ei ole vielä tiedossa.

Ranskalaiselle Le Monde -sanomalehdelle antamassaan lausunnossa Louvren johtaja Laurence des Cars sanoi: “Pidän epäilyttävän alkuperän olevia teoksia tahrana Louvren kokoelmissa. Meidän on tutkittava kaikki tarkasti ja selkeästi.”

Vaatii esineiden kotiuttamista

Useiden viime vuosien aikana Euroopan ja Pohjois-Amerikan museoita on vaadittu yhä enemmän palauttamaan esineitä ja ihmisjäännöksiä, jotka on usein hankittu ilkeillä keinoilla.

Egyptin entinen antiikkiasioiden ulkoministeri Zahi Hawass kehotti viime vuonna Louvrea ja British Museumia palauttamaan Egyptistä vietyjä esineitä.

Egyptin takaisin pyytämistä kappaleista on Rosetta Stone, jota pidetään British Museumissa ja Dendera Zodiac Louvresta.

Hidas palautusprosessi

Viime kuussa Italia palautti Irakille muinaisen kivitaulun, jonka Italian viranomaiset takavarikoivat 1980-luvulla. Tuo taulu on peräisin 700-luvulta eaa., ja se on liitetty Assyrian hallitsijan kuninkaan Salmaneser III:n ansioksi.

Kaksi hollantilaista museota suunnittelee palauttavansa yli 400 ryöstettyä esinettä Indonesiaan ja Sri Lankaan.

Esineet varastettiin Alankomaiden siirtomaavallan aikana Kaakkois-Aasiassa 1600- ja 1900-luvuilla. Esineitä ovat jalometallit, korut ja koristeellinen tykki, joka on peräisin Sri Lankasta.