Kuluihin vedoten departementit eri puolilla Ranskaa ovat kieltäytyneet mahdollisuudesta olla maailman valokeilassa. Joten kuinka paljon heiltä pyydetään maksamaan ja onko se sen arvoista?

Maailman katseet kääntyvät Ranskaan heinäkuussa 2024, kun kesäolympialaiset alkavat upealla avajaisseremonialla Seine-joella.

Sitä ennen olympiasoihtu lähtee kahden kuukauden matkalle ympäri maata ylitettyään maapallon matkallaan Olympos-vuorelta Kreikasta Ranskan pääkaupunkiin.

Mutta tästä olympiaperinteestä on tulossa järjestäjien päänsärky, kun kaupungit sanovat kohteliaasti “ei armoa” vieraillessaan olympiatulen soihtuviestissä vedoten siihen liittyviin korkeisiin kustannuksiin.

Osastoja on pyydetty maksamaan 150 000 euroa, mikä on 180 000 euroa veroineen.

Ainakin 10 Ranskan 96:sta mantereen departementista – aluetason alapuolella – on aiemmin ilmoittanut, etteivät he tule isännöimään soihtua.

Jännityksiä synnyttävät

Kaakkois-Ranskan Rhônen departementin asukkaat – missä maan kolmanneksi suurin kaupunki Lyon sijaitsee – eivät näe soihtua.

Se aiheuttaa joillekin turhautumista.

Emmanuel Macronin nuorten kannattajien Rhônen haaratoimiston julkaisemassa lausunnossa: Les Jeunes avec Macron‘, osasto sai kritiikkiä oletettavasti ympäristösyistä tehdystä päätöksestä.

“Ympäristösuojelijan ahdasmielisyys, joka sekoittaa ilmaston lämpenemisen torjunnan ympäristönsuojelijan puritaanismiin, jotka kieltäisivät kaikenlaiset juhlahenget”.

Nämä eivät kuitenkaan ole syyt, joita osasto ja kaupunki ilmoittivat.

“180 000 euron pyytäminen jokaiselta osastolta ei ole järkevää. Jotkut osastot ovat pienempiä ja toiset vähemmän vahvat. Alueiden olisi ollut loogisempaa järjestää taskulamppujen rahoitus aluetasolla alueellisen tasa-arvon varmistamiseksi”, sanoi Bruno Bernard, Lyon Metropolen presidentti.

“Olemme luonnollisesti halunneet isännöidä liekkiä, mutta Olympiakomitean vaatimat taloudelliset ehdot – 180 000 euroa vain yhden päivän kestävään toimintaan – vaikuttavat julkisen toiminnan kannalta kohtuuttomalta”, hän lisäsi.

Paikallinen urheilu etusijalle

Rhônen alueen presidentti Christophe Guilloteau vastusti liekin isännöintiä jo tammikuussa 2022.

Hän kertoi Euronewsille “tämän kulun lisäksi toiminnan kustannukset, jotka täydentävät soihdun viestiä. Rhônen osasto sijoittaisi mieluummin paikallisiin tapahtumiin ja tukisi urheiluteollisuutta alueellamme.”

Departementit les Vosges, la Meurthe-et-Moselle, l’Indre-et-Loire, le Lot-et-Garonne, la Creuse, la Haute-Loire ja la Haute-Vienne, la Loire-Atlantique, les Côtes-d “Armor ja l’Orne ovat kaikki ilmoittaneet, etteivät he tule isännöimään liekkejä.

“Tämä summa on enemmän kuin tukini urheilutapahtumien rahoittamiseen koko vuoden ajan”, sanoi Côtes-d’Armorin osaston varapuheenjohtaja Ludovic Gouyette. Ranska Bleu Armorique. Osasto sijaitsee Pohjois-Bretagnessa.

Miksi tämä maksaa?

Pariisin 2024 olympialaisten järjestelytoimikunta, Cojosanoi “erittäin suuri enemmistö departementeista on jo toivottanut liekin tervetulleeksi” ja lisäsi, että 150 000 euroa takaa, että soihtu ylittää “suurin määrän alueita” matkalla Pariisiin.

Cojo korostaa, että soihdun viestiä rahoittavat “suurin osa komitealta ja sen kumppaneilta”, ja totesi, että se menee eteenpäin riippumatta siitä, mitä.

Tammikuussa 2023 Ranskan hallitus ilmoitti että pelien julkisen rahoituksen osuus kasvaisi 2,4 miljardiin euroon.

Mukaan a opiskella Pariisin 2024 olympialaisiin mennessä se voisi tuottaa 10,7 miljardia euroa taloudellista hyötyä ja 250 000 työpaikkaa.

Olympialaisten isännöintikustannukset kuitenkin ovat nousi pilviin viime vuosina. Kun yhä harvemmat maat hakevat isännöimään valtavaa moniurheilutapahtumaa, Kansainvälinen olympiakomitea on vaatinut isäntäkaupungin valintaprosessin uudistamista.

Menneitä loistoja

Ranska on aiemmin isännöinyt olympialaisia ​​viisi kertaa – ja tähän mennessä kaksi kertaa Pariisissa.

Haute-Savoien departementissa sijaitseva Chamonix isännöi liekin: hetki historiassa, sillä seremonia järjestetään 100 vuotta Chamonix’n 1924 olympialaisista.

Grenoblen ja Albertvillen kaupungit isännöivät myös talvipelejä vuosina 1992 ja 1968 – mutta ne eivät herätä henkiin menneitä loistoja. Savoien ja Iseren osastoilla sijaitsevat paikalliset johtajat päättivät jälleen välittää mahdollisuuden isännöidä liekkiä.

“Tour de Francen isännöiminen on jo lisännyt näkyvyyttä kansalaisten keskuudessa”, “välttämättömästi halvemmalla”, totesi Albertvillen pormestari Frédéric Burnier Framboret. haastatella l’Equipen kanssa.

Järjestäjät kuitenkin väittävät, että viesti “tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nostaa valokeilassa Ranskan alueita, sen perintöä ja maisemia… kylät ja ikoniset paikat hyötyvät kisojen keskittymisestä paljastaakseen itsensä maailman.”